OneNote zit inbegrepen in veel licenties van Microsoft 365, maar wij zien dat er weinig gebruik van wordt gemaakt. Jammer eigenlijk want OneNote is wel degelijk een handig programma.

Wat is OneNote?

Vrij simpel eigenlijk. Het is een digitaal kladblok. OneNote bied een client voor desktop besturingssystemen, maar heeft ook mobiele apps voor Android en iOS. Best wel goede apps zelfs.

Dat maakt het mogelijk om onderweg notities te maken om die later eenvoudig op kantoor verder te verwerken.

Structuur in OneNote

De structuur in OneNote is opgedeeld in:

  1. Notitieboeken
  2. Secties
  3. Pagina’s

Je maakt bijvoorbeeld een Notitieboek genaamd “Studie”, met als Secties je verschillende vakken zoals Wiskunde, Scheikunde, Engels. In deze secties maak je dan pagina’s aan zoals “Lezing Notities” , “Huiswerk opdrachten”, enz.

Deze structuur is vrij in te delen dus je kunt hier zo creatief mee zijn als je zelf wilt.

Overige features

Verder bevat OneNote best wel een aantal features om notities maken te vereenvoudigen. Een handige is dicteren, waarmee je tegen de OneNote app kunt praten en de gesproken tekst omgezet word in een geschreven notitie. Dit is soms makkelijk als je heel snel een notitie wilt maken.

Ook voor bijvoorbeeld tekeningen of schetsen als notitie maken op een touchscreen biedt OneNote diverse tekentools.

De zoekfunctie maakt het mogelijk heel snel te zoeken in al je notities. Iets wat met een handgeschreven kladblok niet mogelijk is. De zoekfunctie zoekt zelfs in de tekst van afbeeldingen die in de notities zijn geplakt.

Tags maken met het mogelijk om bepaalde notities of delen hiervan te markeren zodat ze later onder die tag makkelijk zijn terug te vinden. Denk hierbij aan tags als “Bewaren voor later”, “Idee” of “te bezoeken website”.

Notitieblokken zijn eenvoudig te delen met collega’s, als compleet notitieblok, of losse notitiepagina’s per e-mail. +

Conclusie

OneNote is dus meer dan een eenvoudig kladblok, en we hebben nog lang niet alle functies benoemd. Daarnaast voegt Microsoft regelmatig nieuwe functionaliteit toe aan het programma.

In het MKB kan OneNote dus een handige tool vormen, en in de meeste gevallen is deze al inbegrepen maar wordt er geen gebruik van gemaakt.

Enthousiast geworden over OneNote, en benieuwd hoe je dit in jouw organisatie kunt inzetten?

Neem contact op